Library of
Design, Art and Idea

A Design Story: Envelope

25.02.2015
Vol. 4

The importance of use of the working areas more productively increases day by day when the office places are assessed, and the use of open offices started to bring about different needs. We also observe that needs change together with the change of the working culture. And accordingly we adapt our work life together with the changes in our life to it.

The meeting traditions were dreamt to be in closed places 5 years ago, but now it is important that people think about meetings on a short time and in formal or informal settings. Itcanbelikeabreakforacupofcoffee,or3or4persons can gather and talk about certain matters. The point is the meeting traditions are changing. “Envelope” is a unit for sitting that came into being out of the need to meet the changing habits because of the wireless technology spreading globally which then reduced the amount of work done on desktop in modern office settings. Therefore, the product is designed so as to complement different office furniture. This goal shows itself in a simplified and silent design language. They create breathing spots away from the buzzes of computers where you can concentrate, socialize, exchange ideas, which in return increase the creativity and motivation in workplace. Forms such as half open box are created in the workplace thanks to the units placed face to face, high back supports and foldable side panels. Therefore, this sitting furniture forming a place in the place also determines the borders of the meeting areas, and creates ideal areas for personal work, or creative team work, or visitors’ meetings. Easily foldable side panels can be customized so as to answer to different questions of use, allowing for different levels of privacy. When open, the panels create more open, angled, dynamic and fun forms. This flexibility provides multi-functionality with minimum effort, as well as makes the place aesthetically strong. When in multiple uses, small rooms are formed, and an architectural contribution is made to the atmosphere of the place, as well as solutions for circulation are brought in the office working area.
The user, indirectly an interior architect, customizes the product according to its own way of design by the colors chosen for the exterior parts. The colors chosen for the inside meet the user’s emotional needs by making use of the benefits of Chroma therapy. The goal is to create a relaxing or concentration-increasing effect in difficult work hours. Fabric buttons placed randomly at the back part aim to refer to the home comfort. Thanks to the dynamic design of the product, there was a process focused on its presentation of an interactive usage scenario to its user in the prototype process. The whole prototype process naturally helped to a great extent for the product to take its final form. The dynamic parts had to be analyzed in the best way. Thanks to the repeated tests of folding details conducted by different solutions, the user can fold the product easily to a side by using the side panels attached to the body by zippers like a hinge, or close it easily due to the strong magnets placed beneath the cover on the lower body. High back support has randomly placed fabric buttons, which is a sign of the playful language of its design. However, the first random placement of the sketches were liked so much that it was taken seriously by creating a form for it for later productions. Therefore, the interactive structure that makes the product prominent naturally contributes to the final form of the product unbelievably, and creates an interactive and entertaining prototype process involving the manufacturer, designer, and the user at every stage. In the designing process the manufacturing company manufactured the first prototypes by a hing like the door of a cabinet. However, as we want to implement different applications for the product, we wanted to use zippers like a dress. According to the studies carried out about the inclination of the back depending on the average time spent on the product sitting, we observed a very straight back in the first prototypes. This later made it impossible to sit for long times on the product. This problem was resolved with the revision of the angle. This product which designed to meet the needs of different user, is a living culture through the above-mentioned processes, which today has become a product to be awarded.
Vol. 4
Can Başdoğan Interview Dilan Bozyel